FETHİYE'DE NELER YAPMALI

 

1) Ölüdeniz'e gidiniz. Ayrıca Ölüdeniz'den tekne turlarına katılıp  Koyları (Kelebekler Vadisi, Snt. Nicholas Adası ve diğer koyları) geziniz.

fethiye ölüdeniz

 2) Fethiye Merkezden Oniki Adalar tekne turlarına katılın.

 fethiye ölüdeniz

 

 3) Fethiye salı pazarına gidip yöresel takılar alıp, sosyal hayata farklı açılardan bakın.

Fethiye halk pazarı salı günleri kurulmaktadır. En az 2 saatinizi bu pazar için ayırmanız gerekir. Pazarda Fethiye'nin kültür dokusu hakkında epey bir bilgi birikimine sahip olabilirsiniz. Bununla beraber fiyatların pazarlığa açık olduğunu göreceksiniz. Bölgenin yöresel çalgısı sipsi ve nerdek adı verilen nar ekşisinden alabilirsiniz.

Ayrıca Fethiye'nin minik ve leziz incirinden de tatmanızı öneririz.

 

fethiye salı pazarı

 

 4) Saklıkent Kanyonu'nu gezmelisiniz. Bazı yerlerde sudan karşıya geçmeniz gerekiyor ki, akıntı ve suyun soğukluğu sizi epey zorluyor.

 Sonrasında hemen girişte bulunan tesislerde ayagınızı altınızdan akan buz gibi suya değdirerek alabalık yeme keyfine varabilirsiniz.

fethiye saklıkent

 5) Tlos Antik Kenti'ni gezip, Yakapark'da mola veriniz.

 6) Patara Plajı'na gidip, Türkiye'nin en uzun kumsalında yürüyün.

 7) nlüklü Plaj ve kamp alanına gidip, günlük ağaçlarını görün.

GEZİLECEK ÖNEMLİ YERLER:

Fethiye Müzesi:
Fethiye Müzesi biri arkeoloji diğeri etnografya olmak üzere iki salondan oluşmaktadır. Bu iki salonda sergilenen eserlerin hemen hemen tamamı Fethiye ve çevresinden derlenmiştir. Arkeoloji bölümünde sergilenen eserlerin büyük bir bölümünü seramik grubu eserler oluşturmaktadır. Salondaki eserler kendi içerisinde belli bir kronolojik sıraya tabi tutulmuştur. M.Ö. III. binden Bizans Çağı sonuna kadar olan dönemi kapsayan eserlerden en önemlisi hiç kuşkusuz Likya dilinin çözümünde büyük katkıları olan steldir. Bu stel üzerinde, üç değişik dilde yazılmış bir metin yer almaktadır. Müzenin önemli bir başka eseri de "Kumrulu Genç Kız Heykeli" ve yanındaki iki kadın heykelidir.

Kumrulu kız heykeli Artemis kültü ile bağlantılı olup, kentte antik dönemde bir Artemis tapınağının bulunduğunu göstermesi açısından önemlidir. Etnografya salonunda yöreye has çeşitli el dokuma örnekleri, el işlemeleri, kaftanlar, üç etekler, gümüş takılarda yer almaktadır. Bu bölümde ayrıca tüm üniteleri ile faal durumda ahşaptan yapılmış dastar tezgâhı sergilenmektedir. Müzenin açık mekânında ise, büyük taş bloklu eserler, lahit mezarlar ile Likya kültürünün bir ürünü olan "Izraza Anıtı" sergilenmektedir.


Kaunos Antik Kenti: Ortaca-Dalyan boğazının öbür yakasında bulunan kent bir mitosa göre Miletos'un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya-Likya sınırında kurulmuştur. Antik Çağda bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmıştır. Kente girişte kaya mezarları ziyaretçilerin ilgisini çeken eserlerdir.

Diğer taraftan kenti tahkim eden yaklaşık 3 km. uzunluğundaki sur duvarları, Stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları Kaunos'un Antik Dönemde teşkilatı tam bir kent olduğunu ortaya koymaktadır. Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde hayli yaygın olarak yerleşim geçiren kent, M.S. terkedilmiştir. Yukarı Akropol Orta Çağda bir ara tahkim edilerek kullanılmışsa da, bu yerleşim fazla uzun süreli olmamıştır.

fethiye kaya mezarları
 


Dalyan: Sadece biz insanlar için değil dünyada soyu tükenmek üzere olan 'Deniz Kaplumbağaları'nı etkileyecek kadar muhteşem bir sahile ve kumsala sahip olan Dalyan dünyada koruma altına alınmış az sayıdaki bölgelerden biri.

Bir deniz kaplumbağası 100 den fazla yumurtayı Dalyan sahillerinde muhafaza etmeleri ve yavru deniz kaplumbağalarının Dalyan'da hayata başlamaları Dalyan'ın su kaplumbağaları için ne kadar önemli bir yer olduğunun göstergesidir.

 

 


 

 

dalyan

 

Likya Kaya Mezarları :

Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö.4.YY. eserleri dikkati çeker. Bunlar,şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır. Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlüktende kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça,büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. İon stilinde ve tapınak türündedir. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö.4.YY. alfabesi ile ”Herpamias oğlu Amintas” yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir.

likya kaya mezarları


Lahit Mezarlar:

İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi PTT yanındaki Likya dönemine ait olanıdır. Yüzyıl kadar önce, Deniz içerisinde yükselen mezarın saygın bir görünümü vardır. İki katlı ön yüzünde dörtgen,ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır.

Fethiye Kalesi :

Şehrin güneyinde yükselen kalenin, Aziz John’un şövalyelerine ait olduğu sanılmaktadır. Duvarlara oyulmuş birkaç yazı, tarihi belirsiz bir sarnıç dışında, tepenin doğu yüzünde küçük ve basit iki kaya mezarı bulunmaktadır.
 

fethiye kalesi


Telmessos Antik Tiyatrosu:

Antik kaynaklar Telmessos’da büyük bir tiyatronun olduğundan bahsetmekteydi. Yapılan araştırmalarda bu tiyatronun, şehir merkezinde, limanın güneyinde olabileceğini teyit ediyordu.

Zira zeminde tiyatronun varlığını gösteren kuvvetli bir iz mevcut değildi. Ancak tiyatro izlenimi veren, tiyatronun oturmuş olacağı alan Telmessos Tiyatrosu’nun burada olacağı kanısını kuvvetlendirmektedir.

1993 yılında Fethiye Müze Müdürlüğü Başkanlığında yapılan sondaj kazılarında erezyonla dolmuş olan 3-4 metrelik toprak tabakası altında tiyatronun oturma sıraları bulunmuştur. Mahalli kaynaklardan temin edilen maddi yardımlarla 1995 yılına kadar sürdürülen çalışmalar sonucu tiyatrodan kalabilen tüm kalıntılar bugün gün ışığına çıkartılmıştır.

Erken Roma döneminde inşaa edilen,M.S.2.Yüzyılda onarım geçiren tiyatronun 5000 kişi kapasiteli olduğu ve Bizans döneminde arena olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Şimdiki haliyle 1500 kişinin kullanımına cevap veren Telmessos Tiyatrosu’nun onarımı için röleve projesi tamamlanmıştır.

Telmessos Antik Tiyatrosu


 

DİĞER AKTİVİTELER

Şüphesiz ki
Fethiye Merkezi için en az 1 gününüzü ayırmanız gerekir. Kaya Mezarlarına yapacağınız gezintiyi sabah ya da ikindi vakti civarı yaparsanız daha rahat olacaktır. Size tavsiyemiz buralara yürüyerek gelmeniz. Çünkü bu bölge Fethiye'nin ilk yerleşim alanları. Artı fotoğraf çekimi için ışığı daha rahat kullanabilirsiniz.


Paspatur Fethiye'nin gece hayatının yaşandığı bölgenin adıdır. Burada lokantalar, giyim mağazaları, hediyelik eşya satıcıları gibi birçok işyeri bulunur. Burada bir akşam yemeği tatilinizde güzel bir anı olarak kalacaktır.

Yemeğinizi yedikten sonra
kordon boyuna gezmeye çıkmanızı tavsiye ederiz. Burada ertesi günkü gezileriniz için bilgi toplayabilirsiniz. kahvenizi müzik eşliğinde yudumlayabilirsiniz.

Eğer zamanınız yeteri kadar varsa Fethiye'yi tepeden bakmak istiyorsanız
Karagözler Mahallesi'ne çıkmalısınız. Belediyenin o alanda yol kenarlarına yaptığı masalara oturup Fethiye'yi seyredebilirsiniz.

 

Anasayfa  |  Ulaşım  |  Otel-Pansiyon  |  Gezilecek Yerler  |  Plajlar-Koylar  |  Turlar  |  Aktiviteler  |   Dalyan  |  İletişim
Copyright © Fethiyedekal.Com 2014
info@fethiyedekal.com